Hoe worden koffiebonen gebrand?

Koffieplanten groeien in gebieden rondom de evenaar. Er zijn twee soorten koffiebonen namelijk de Arabica en Robusta. De Arabica groeit op een hoogte van 1000 tot 2000 meter boven zee niveau, de Robusta groeit juist op veel minder grote hoogte.                                                                                           

De vruchten van koffieplanten zien eruit als rode besjes. Deze besjes komen pas na drie tot vier jaar aan de koffieplant. In deze rode bessen groeien zaadjes die uiteindelijk groeien tot koffiebonen zoals wij die kennen. Koffiebessen bederven vrij snel na het oogsten, het verwerken van de koffiebessen kan op twee verschillende manieren namelijk de ‘’Natte methode’’ en de ‘’Droge methode’’.


Natte methode                                                                                               

Een proces van een tot twee dagen, de koffiebessen worden in water gegooid, de goede bessen zinken en de slechte bessen blijven drijven. Vervolgens kunnen de koffiebonen gisten en worden de omhulsels verwijderd.

Droge methode                                                                           

Deze methode is relevant voor landen met waterschaarste. De koffiebessen mogen in de zon drogen en worden regelmatig omgedraaid. Dit is een proces wat twee tot vijf weken duurt, vervolgens worden de omhulsels verwijderd en worden de beste koffiebonen geselecteerd.

 

De brand methodes 

Snelbrand methode                                                                                     

Deze methode is populair onder de grotere producenten van koffie. Middels een hoge tempratuur wordt er lucht langs de koffiebonen gevoerd. Zo worden de koffiebonen binnen een tijdsbestek van 2 tot 10 minuten gebrand. Door het korte tijdsbestek kunnen producten in zeer korte tijd grote oplagen aan koffiebonen branden.

Traditionele methode                                                                                         

Bij het branden van koffiebonen op de traditionele manier worden de koffiebonen in een afgesloten en draaiende trommel gegooid. Gelijkmatig wordt de warme in de trommel vervolgens opgevoerd. De functie voor het laten draaien van de trommel is er om te zorgen dat alle koffiebonen gelijkmatige warmte toegediend krijgen. Door de tempratuur handmatig te regelen kun je voor elke koffieboon specifiek zorgen dat die de juiste hoeveelheid warmte krijgt. Gemiddeld genomen worden de koffiebonen gebrand op een tempratuur tussen de 100 en 200 graden. Door deze hoge tempraturen wordt het water uit de bonen getrokken. Tevens worden de koffiebonen door de hoge temperaturen veel groter. Het laten oplopen van de tempratuur is heel erg belangrijk, als je bonen te lang in de hoge tempratuur laat ronddraaien kunnen ze verbranden en dat is uiteraard funest voor de smaak. Dit proces is van groot belang om elke keer goed te managen, want het doel is om elke keer bonen van topkwaliteit te creëren. Bij Perfero Caffè hanteren wij ook de traditionele methode om de beste koffie melanges te creëren.

Topproducten                                                                                             

Brazilië staat eenzaam bovenaan als het gaat om de jaarlijkse productie van koffiebonen, het produceert jaarlijks 2.592.000 ton koffie. Dat is 32% van de wereldmarkt. Koffie uit Brazilië staat bekend om heel zwakke zuren, mildheid en licht nootachtige smaak. Deze koffie staat vaak aan de basis van koffiemelanges. Zoals bijvoorbeeld de Mild bonen, Armilla bonen en Strong bonen, van Perfero.

Vietnam en Colombia volgen op plaats twee en drie met 1.650.000 en 810.000 ton koffie per jaar. De Unica bonen van Colombiaanse komaf maak je de perfecte espresso, die mooi in balans is en daarmee zorgt voor een écht aangenaam aroma met een rijke en donkere roomlaag.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u hier mee instemt.
Uw inschrijving is succesvol verzonden
Dit e-mailadres is al in gebruik
Nieuwsbrief